lauantai 4. toukokuuta 2013

Kuukauden kääpiö: Ori

Jälleen on aika kuukauden kääpiölle ja tässä kuussa keskitytään siihen porukan nuorimpaan. Samalla haluan muistuttaa ihmisille että enää n. puoli vuotta (222 päivää) seuraavaan Hobittiin ja kesällä aika kuluu nopeasti! Ja kesällä pitäisi myös seuraavan osan traileri ilmestyä, joten malttia, malttia..


ORI on tosiaan Thorin Tammikilven retkikunnan nuorin jäsen ja ehdottomasti porukasta se, joka on vähiten valmis vaaralliselle retkelle saatika astelemaan Lohikäärmeen luolaan. Ellei nyt Bilbo Reppulia oteta laskuun. Jo se että hänellä on haarniskan tai sotisovan sijaan yllään äitinsä kutoma huivi, myssy ja lapaset, kertoo siitä ettei poikaparka ehkä ole ihan perillä siitä, mihin on menossa ja mitä tekemään. Hänellä on aseenaankin vain ritsa ja pieni veitsi, joskin ilmeisesti ainakin Dwalin on halukas lainaamaan tuolle valtavaa sotavasaraansa ja tästä päätellen Ori osaa kyllä taistella, jos tarve vaatii. Lempeänä ja hyväkäytöksisenä kääpiönä hän ei kuitenkaan todennäköisesti halua joutua taisteluun, vaikka pitääkin tämän pienen pelkonsa visusti piilossa ja pyrkii esittämään rohkeampaa kuin mitä oikeasti onkaan. Seurue tuntuu kuitenkin tietävän miten asiat oikeasti ovat ja vaikkeivät he sitä ääneen sanokkaan, jokainen pyrkii omalta osaltaan pitämään nuorukaisen turvassa vaaroilta. Elokuvassa nähdään ainakin Thorinin ja Dwalinin pitävän Orin poissa pahoista paikoista.
Orilla on kaksi veljeä, Dori ja Nori, jotka opastavat pikkuveljeään miten nyt parhaakseen katsovat. Dori on selvästi sivistänyt Oria ja opettanut käytöstapoja siinä missä Nori on se cool isoveli, joka näyttää esimerkkiä oleellisemmista asioista kuten siitä, miten röyhtäistään korkealta ja kovaa. Dori ja Nori ovat ilmeisesti hieman erimieltä siitä, miten pikkuveljeä nyt pitäisi kaitsea.
Ori suhtautuu muihin retkikunnan jäseniin ja varsinkin Thorin Tammikilpeen pelonsekaisella kunnioituksella. Tähän on syynä paitsi se että hän on nuorin, myös se että noiden aseistus on paljon vaarallisempaa kuin hänen ja kaiken lisäksi; muut osaavat käyttää aseitaan moitteettomasti siinä missä Ori itse on hieman epävarma omasta taistelustaan.
Mutta vaikkei Ori olekkaan mikään maailman kovin taistelija, hänellä on muita retkikunnalle hyödyllisiä avuja;  Olkalaukussaan hänellä on mukanaan sulkakyniä, mustetta ja päiväkirja, johon hän kirjoittaa ylös retkikunnan kokemuksia ja luonnostelee piirroksia. Huhujen mukaan hän olisi piirtänyt sen kuvan Bilbosta, jota hobitti elokuvan alussa katselee ennen kuin alkaa kirjoittaa kirjaansa.
Mutta nyt kun Orista puhutaan, on pakko tuoda esiin myös se synkkä ja surullinen tosiasia nuoren kääpiön kohtalosta; ainakin kaikki Sormusten Herran katsoneet tietävät että Balinin hauta sijaitsee Moriassa, mutta kuinka moni on tietoinen siitä että kyseinen kaivanto on jäänyt myös Orin hautapaikaksi? Jos muistatte Sormuksen Ritareista kirjan, jota Gandalf lukee Balinin haudan äärellä.. Se on Orin käsialaa ja luuranko, jolta kirja otetaan, on kääpiö itse.


Oria elokuvissa näyttelee vuonna 1980 syntynyt mies nimeltä Adam Brown, joka on paitsi englantilainen näyttelijä, myös koomikko ja miimikko. Ennen Hobitti-elokuvia, Brown ei ole luonut uraa elokuvien puolella ja tv-puolellakin hänet tunnetaan vain brittiläisestä sarjasta ChuckleVision. Ja ilmeisesti ChuckleVisionissakin herran rooli Oswald Potter kesti vain yhden jakson verran.
Teatteripuolella Brown on tehnyt 2000-luvun alusta saakka ja näytellyt monissa ilmeisesti lapsille suunnatuissa näytelmissä kuten; Kaunotar ja hirviö (2007), Aladdin (2008), Saapasjalkakissa (2009) ja Prinsessa Ruusunen (2010).


Mistä Orin sitten tunnistaa kun elokuvaa katsoo? No hän on se pieni, hölmö tapaus joka ampuu peikkoja ja hukkia ritsalla. Mutta myös, kuten aina, se parta kannattaa katsastaa! Tai tässä tapauksessa ehkä enemmän kääpiön tukka, joka muistuttaa tyyliltään hieman pottaleikkausta. Hänellä on lyhyt otsatukka ja koko leikkaus ylipäätään saa hänen kasvonsa näyttämään neliön malliselta. Parta taas on hieman.. ei niin huoliteltu kuin monilla muilla kääpiöillä, mutta on sinnekin pari pientä lettiä upotettu. Lisäksi kääpiötä etsiessä kannattaa tosiaan kiinnittää huomiota siihen että hänellä on myssy, lapaset ja käsintehty kaulahuivi, mutta tässä tapauksessa ei kannata sekottaa häntä Bofuriin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...