perjantai 26. lokakuuta 2012

Albert Nobbs

En ehkä ole vielä nähnyt Hugoa tai Artistia, mutta nyt on nähny se leffa, jonka perään eniten itkin viime oscar-gaalassa. Tai en nyt ehkä eniten, mutta josta en tiennyt koska Suomen ensi-ilta oli tai olisiko koskaan ja epätietoisuudessa sitten elettiin.. Aina viime perjantaihin saakka kun kyseinen leffa vihdoin pamahti valkokankaille myös täällä Suomessa!


ALBERT NOBBS on ohjaaja Rodrigo Carsian viime vuoden taidonnäyte, joka kertoo herra Albert Nobbsista (Glenn Close), naisesta joka on joutunut koko elämänsä pukeutumaan mieheksi voidakseen selvitä julmassa 1800-luvun Dublinissa. Silloin ei nainen voinut pärjätä omillaan ja maailmankuva oli aika.. No, miespainotteinen. Albertin elämä kuitenkin muuttuu radikaalisti tuon tavattua Hubert Pagen (Janet McTeer) astuttua hotelliin, jossa Albert työskentelee hovimestarina.

Elokuva on kaikinpuolin kaunis, koskettava ja.. tavallaan surullinenkin. Onhan se sitä, vaikkei ihme kyllä saanut kirvoitettua allekirjoittaneelta yhtään kyyneltä silmäkulmaan. Albert on samaistuttava hahmo ja myötätunnot ovat täysin kyseisen herran puolella. Sitä toivoo koko elokuvan että Albert saisi haluamansa ja toteuttaisi unelmansa eli saada kasaan tarpeeksi rahaa, jotta voisi itse avata oman tupakkakaupan.
Mia Wasikowska lunastaa kovaa vauhtia paikkaa suosikkinäyttelijättärieni joukossa hennon ja pistävän olemuksensa ansiosta. Liisa Ihmemaassa-elokuvassa neiti oli kyllä vetovoimainen, muttei oikeastaan päässyt vielä oikein oikeuksiinsa, nyt hän on jo kertaheitolla vakavasti otettavampi näyttelijätär!
Sen verran, yhtään siis spoilaamatta, täytyy vielä sanoa että elokuvan hyviä puolia oli myös se ettei jatkoa oikein osannut missään vaiheessa arvata ja pätkä piti ainakin allekirjoittaneen täysin varpaillaan loppuun saakka!

Olen oikeastaan hieman harmissani ettei Nobbs saanut osakseen yhtään Oscar-tunnustusta viime vuoden elokuvista, vaikka kyseinen pätkä kahmikin kolme ehdokkuutta; paras naispääosa, paras naissivuosa sekä maskeeraus. Tämä elokuva taisi ilmestyä aavistuksen vääränä vuotena ja pätkällä oli vaikeat vastustajat vastassaan; Glenn Closella vastassa Meryl Streep? Ja taisi maskeerauksesta olla vastassa samainen Rautarouva.
En silti vähättelisi tätä elokuvaa yhtään! Elokuva oli aivan törkän hyvä ja sitä kannatti todellakin odottaa melkein vuosi. Odotus palkittiin ja sain sitä, mitä elokuvalta meninkin hakemaan! Näitä pätkiä lisää!



ps. Käytiin tänään koulun puolesta Ylellä tutustumassa studioihin ja puvustus/lavastus/maski-jutskiin. Käytiin samalla myös Tartu mikkiin-kuvauksissa, joten jos meikäläistä haluaa pongailla; telkka kakkoselle (?) 4.1.2013!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...